Chcete pomôcť? Môžete dnes prispieť do zbierky Biela pastelka

23.9.2022
Biela pastelka

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Po celom Slovensku môžu ľudia v piatok prispieť do zbierky Biela pastelka na pomoc nevidiacim a slabozrakým ľuďom. Dobrovoľníci budú v uliciach hovoriť o každodennosti so zrakovým postihnutím a darcom venujú bielu pastelku ako symbol spolupatričnosti. TASR o tom informovala Eliška Fričovská z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS).

"Vďaka zbierke učíme ľudí, ktorí prídu o zrak, Braillovo písmo. Taktiež chôdzu s bielou palicou, čo pre nich znamená, že môžu ísť samostatne do obchodu, do práce či po deti do školy," priblížila Fričovská s tým, že ich snahou je, aby klient žil plnohodnotný život. "Nechýba ani pomoc pri získavaní príspevkov, pomoc pri odstraňovaní bariér, podpora v legislatívnej oblasti a veľa ďalšieho," doplnila.
Spresnila, že finančné prostriedky zbiera niekoľkočlenný tím do bielo-modrých papierových pokladničiek, ktoré sú zapečatené nálepkou s opisom. Prispieť je možné napríklad aj zaslaním SMS na číslo 820, prevodom na účet či online darom prostredníctvom webovej stránky www.bielapastelka.sk.

Darcovia z Bratislavy, Košíc, Nitry, Martina či Popradu majú možnosť podľa Fričovskej stretnúť sa s pracovníkmi ÚNSS, klientmi a členmi aj osobne. Priblížila, že aktivity potrvajú v piatok do 17.00 h. Ľudia sa môžu napríklad dozvedieť o činnosti organizácie i pomôckach uľahčujúcich život ľuďom so zrakovým postihnutím.

Ročne podľa Fričovskej pomôže ÚNSS 5000 klientom, ktorým sociálni pracovníci venujú 25.000 hodín odbornej práce. "Základné organizácie ponúkajú množstvo zaujímavých aktivít, ktoré sú pripravené s ohľadom na potreby ľudí so zrakovým postihnutím. Nie je to o vyčleňovaní sa, ale o zdieľaní, priateľstve a vzájomnom pochopení," doplnila s tým, že aktuálne je v 52 základných organizáciách združených vyše 2800 ľudí. Biela pastelka je celoročná zbierka, ktorá za pomoci zbierkových tímov každoročne vrcholí v uliciach celého Slovenska. Za svoju 20-ročnú históriu sa vyzbierali takmer dva milióny eur v čistom výnose. Peniaze boli použité na aktivity spojené s obhajobou záujmov či presadzovanie legislatívnych zmien v prospech nevidiacich a slabozrakých.

(TASR)

Páčil sa vám článok?