Bratislavská ZOO dosiahla rekordnú návštevnosť

5.8.2022
rande s lamami

Zdroj: ZOO Bratislava

Páčil sa vám článok?

Bratislavská zoologická záhrada je najnavštevovanejšou destináciou v Bratislave. V posledných mesiacoch ZOO Bratislava oslávila rekordný počet návštevníkov ktorí do nej zavítali v prvom polroku 2022. Bolo ich takmer 150 000.

Dôkazom, že je zoologická záhrada obľúbenou destináciou bola vysoká návštevnosť aj v roku 2021. Ani ZOO Bratislava neobišli pandemické opatrenia, ktoré ju na niekoľko mesiacov zatvorili pre verejnosť. Aj napriek tomu v roku 2021 prešlo bránami ZOO takmer 250 000 hostí.

„Našou snahou je rozvíjať sa a posunúť ZOO Bratislava na úroveň najlepších zoologických záhrad v Európe. Je to náročné, ale snažíme sa, aby nás v dosiahnutí nášho cieľa rast cien nespomalil. Budeme veľmi radi, keď nás v našom úsilí podporia aj návštevníci a priaznivci či už návštevou ZOO, zakúpením permanentky, adopciou zvieraťa alebo príspevkom na našu aktuálnu zbierku #prehrosiky,“ ďakuje Ing. arch. Júlia Hanuliakova, riaditeľka ZOO Bratislava. ZOO Bratislava je vybudovaná v areáli príjemného lesoparku a je v nej vždy o niekoľko stupňov chladnejšie ako v meste. Novinkou je, že túto sezónu rozvážajú návštevníkov po ZOO elektrické safari autobusíky k nosorožcom, do lesa alebo podľa záujmu hostí. 

Lákadlom do ZOO Bratislava je v roku 2022 aj množstvo nových prírastkov. Radostné správy odštartovalo narodenie vzácnej zebry Chapmanovej. K nej sa postupne pridali aj dve mláďatá ovce domácej ouessantskej, malé surikaty vlnkaté, mláďa sitatungy západnej či malý adax núbijský. 7. marca si však ZOO Bratislava získala pozornosť širokej verejnosti, keď sa jej 16-ročnej samici hrošíka libérijského narodilo prvé mláďa, samička. Debby už chodí s mamou von a je ju možné vidieť vo výbehu každý deň.

Pre návštevníkov je v areáli ZOO pripravený bohatý program. Každý deň prebiehajú komentované kŕmenia rôznych druhov zvierat, vďaka čomu sa dozvedia zaujímavé informácie priamo od ich chovateľov. Zúčastniť sa môžu napríklad kŕmenie lám, primátov, zubrov, medveďov ale aj žiráf, zebier či hrošíkov. Každý štvrtok o 16:00 na hornom ihrisku pri plameniakoch šašovská dvojica Pásik a Bodka tancujú a spievajú s deťmi pesničky o zvieratách. Každý deň od 13:00 do 15:00 si deti môžu zajazdiť na koníkoch.

Ďalšou novinkou sú netradičné podujatia ako Večerné sprevádzanie po ZOO spojené s ochutnávkou vín, prednášky Cestovateľský zápisník a Čítanie pre deti s kontaktnými zvieratami, ktoré sa realizuje v spolupráci s Mestskou knižnicou. Všetky pripravované podujatia sú uverejnené aj na webovej stránke v Kalendári podujatí. Veľmi príjemná akcia je workshop Verejná obývačka rozmanitosti. Inštalácia autentického orientálneho sedenia majilis má za cieľ pripomenúť návštevníkom, že biodiverzita je kľúčovým faktorom nielen medzi živočíchmi, ale aj medzi ľuďmi. V auguste sa bude ešte v ZOO oslavovať Svetového dňa orangutanov. Do odľahlejších častí vás komfortne odvezú safari autobusíky, prostredníctvom ktorých sa pohodlne dostanete aj k nosorožcom alebo zubrom.

"V rámci občerstvenia nájdete v areáli kvalitnú kávu z lokálnej pražiarne, čerstvé šaláty, jogurtové dezerty, zmrzlinu a ľadové osvieženia, špaldové palacinky, lievance, domáce lokše, klobásy a tradičné bratislavské rožky, grilované špeciality, ale aj tradičné jedlá ako kebab, bagety, hot dogy, hranolky či vyprážaný syr. V ZOO nájdete aj dva nové bufety, v ktorých si zaručene vyberiete z kvalitnej gastro ponuky," povedala Alexandra Ritterová z bratislavskej ZOO.

Novinkou je možnosť usporiadania narodeninových osláv pre deti aj dospelých. Bližšie informácie nájdete TU.  Pokladne sú otvorené od  9.00 do 18.00. Prechádzku medzi zvieratami si však môžete vychutnať až do 19.00. Cena vstupného je 7 Eur/dospelý, 5 Eur/dieťa. Parkovanie je zdarma.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?