FOTO a VIDEO: Bratislava opäť zažila veľký pochod za práva LGBTI komunity, boli sme pri tom

23.7.2022
0

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Napriek pekelne horúcemu počasiu sa v sobotu (23.7.2022) po dvojročnej pandemickej odmlke konal v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí a v uliciach Starého Mesta Dúhový PRIDE. Teda pochod za zrovnoprávnenie LGBTI komunity. Boli sme sa pozrieť, ako prebiehal a kto ho prišiel podporiť.

Podujatie sa začalo o 13:00, no hoci naň prišli tisíce ľudí, pred hlavným pódiom ich spočiatku veľa nebolo. Na priamom slnku sa totiž naozaj nedalo dlho vydržať, a tak sa väčšina prítomných snažila ukryť do tieňa pod stromy na námestí. Akcia sa od počiatku niesla v príjemnej a uvoľnenej atmosfére. Moderovala ju Veronika Ostrihoňová, ktorá sa už čoskoro stane mamou.

Už tradične bratislavský Dúhový PRIDE podporili aj svojou účasťou veľvyslanectvá viacerých krajín, ktoré sídlia v Bratislave. Ide predovšetkým o krajiny EÚ a USA. PRIDE podporil aj primátor Bratislavy Matúš Vallo, osobne sme ho tu však nestretli. Na pódiu prehovorila viceprimátorka Tatiana Kratochvílová. Taktiež sme nevideli Dúhovú vlajku na budove magistrátu na Primaciálnom námestí, našli sme ju však na nádvorí Starej radnice. Z komunálnych politikov prišla na Hviezdoslavovo námestie aj starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Zdroj: ms

​​Dúhový PRIDE moderovala Veronika Cifrová Ostrihoňová, ktorá sa o pár týždňov stane mamou.

Zdroj: ms

Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová na Hviezdoslavovom námestí.

Zdroj: ms

Na Primaciálnom paláci dúhová vlajka neviala.

Zdroj: ms

Aj nová budova magistrátu zostala dnes napoludnie bez dúhy.

Zdroj: ms

Na dúhu sme natrafili na nádvorí Starej radnice.

Za magistrát sa prítomným prihovorila viceprimátorka Tatiana Kratochvílová. "Lásku a cit môžeme len rešpektovať. Buďme pozorní, buďme citliví," uviedla.

Príhovor Tatiany Kratochvílovej.

Na pódiu okrem iných vystúpil aj europoslanec Martin Šimečka či ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Tá priznala, že Slovensko má, aj čo sa týka legislatívy, voči komunite LGBTI čo doháňať. "Každý, kto si ctí ľudské práva, veľmi dobre vie, že máme voči nej obrovský dlh. Je to menšina, ktorú väčšina musí v plnosti uznať a dať jej všetky práva, ktoré jej patria," uviedla.

Zdroj: ms

​​Martin Šimečka na pódiu.

Zdroj: ms

Po prejavoch zaspieval aj víťaz SuperStar Adam Pavlovčin.

FOTOGALÉRIA (Atmosféra na Hviezdoslavovom námestí):

Po 14:00 sa dav vydal na avizovaný pochod mestom. Ako nás informoval bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff, všetko prebehlo pokojne.  "Počas doby trvania sprievodu účastníkov Dúhové Prideu došlo k čiastkovému obmedzeniu premávky po trase sprievodu. V súčasnosti sú cesty v centre Bratislavy prejazdné bez obmedzení," dodal.

VIDEO: Dav sa vydal na pochod Bratislavou:

VIDEO: Dav na Námestí SNP:

Chcete vedieť, ako prebiehal pochod Hrdí na rodinu? Prečítaje si tu:

(ms)

Páčil sa vám článok?