Séria so Sebastianom Bergmanom pokračuje

22.6.2022

Zdroj: bux.sk

Páčil sa vám článok?

Vyšiel nový krimi triler populárnej dvojice švédskych autorov Michael Hjorth a Hans Rosenfeldt s názvom Kto seje vietor. Ich prvých 6 kníh série Sebastian Bergman sa u nás stali bestsellermi.

Vanja sa chystala zavolať Sebastianovi. Nahovárala si, že je to v poriadku. Pozhovárajú sa o prípade, Sebastian jej porozpráva o ostreľovačoch, prezradí im, po akom type človeka pátrajú. Nikdy by ho nepožiadala, aby sa aktívne zapojil do vyšetrovania, nikdy by ho nepozvala do Karlshamnu. Billy sa s ním veľmi nemusel. Sebastian bol naozaj schopný, vedel toho veľa o najtemnejších stránkach ľudskej mysle, ale zároveň bol aj bastard a beznádejný prípad. Vedel, že Billy zabil mačku. Že ju uškrtil. V deň svojej svadby...

O čom je novinka?
Vanja Lithnerová a jej kolegovia z kriminálky sa ocitnú pod obrovským tlakom. Musia dolapiť ostreľovača, ktorý v priebehu niekoľkých dní zavraždil v Karlshamne tri osoby. Nemajú však najmenšiu stopu ani svedkov a medzi obeťami nejestvuje očividné spojenie. Ďalšou obeťou môže byť ktokoľvek.

Policajný psychológ Sebastian Bergman sa zmenil, odkedy sa stal starým otcom. Spomalil, dokonca pracuje na polovičný úväzok ako psychológ a terapeut. Jedného dňa ho však kontaktuje istý Austrálčan, ktorý sa ako preživší tsunami potrebuje vyrovnať s traumou. Práve počas tejto prírodnej katastrofy stratil ženu a dieťa aj Sebastian. Jeho pokojný život sa tak opäť obráti hore nohami.

Zdroj: bux.sk

Od vraždy v Uppsale prešli tri roky a Vanjinho kolegu Billyho stále prenasledujú temné chúťky. Onedlho bude otcom, preto dospeje k rozhodnutiu – už nikdy viac. Minulosť mu však nedá pokoj a je otázne, ako ďaleko je ochotný zájsť, aby ho neodhalili.

Michael Hjorth o krimi Kto seje vietor:

Kto seje vietor má viacero rovín a to z neho robí výborné čítanie.
Detektívna časť a tá vzťahová, psychologická sú perfektne prepojené, zaujímavé a pre fanúšikov tejto série mimoriadne dôležité, ako pochopiť rôzne veci. No a záverečné prekvapenie doslova na posledných stranách...budete zaskočení, možno vám to nenapadne a o to viac sa budete tešiť na posledný ôsmy diel. Ten, ako nám Michael Hjorth prezradil, už majú premyslený a začnú ho v auguste písať.

Vypočujte si úryvok.
Z knihy číta Alfréd Swan:

Michael a Hans

Michael Hjorth sa narodil roku 1963 vo švédskom meste Visby. Patrí k najuznávanejším škandinávskym scenáristom a producentom a je zakladateľom produkčnej spoločnosti Tre Vänner.

Hans Rosenfeldt sa narodil v roku 1964 v Borase. Kým sa začal v roku 1992 venovať písaniu pre televíziu, pracoval ako chovateľ tuleňov, učiteľ a herec. Napísal scenáre k vyše dvadsiatke seriálov.

Zdroj: bux.sk

Autorom vo vydavateľstve IKAR vyšli:

  • Temné tajomstvá (2015)
  • Učeň (2016)
  • Hrob v horách (2016)
  • Nemý svedok (2017)
  • Tí, ktorí zlyhali (2017)
  • Vyššia spravodlivosť (2019)
  • Kto seje vietor (2022)

Milan Buno, knižný publicista

(ts)

Páčil sa vám článok?