Ste v strese a so silami na dne? Dôvodom môže byť zlé zariadenie spálne

29.7.2021

Zdroj: ImageFlow/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

(pr) Práca a rýchle životné tempo nemusia byť jediným dôvodom zlej nálady. Veľmi často sa za zlyhaním človeka skrývajú iné vážne dôvody. A nekvalitný spánok patrí k jedným z nich. Našťastie sa to dá vyriešiť, ak si dokážete priestor spálne správne zariadiť.

Tieto tipy vám s tým pomôžu a ideálny spôsob vytvorenia príjemného prostredia na oddych a kvalitný spánok ukážu.

Neutrálne farby

Výber farieb do interiéru je prvá vec, ktorej sa pri jeho zariadení venuje pozornosť a výnimkou nie je ani spálňa. Tu sa veľa experimentov ale neodporúča. Naopak, čím neutrálnejšie a jemnejšie odtiene sa do spálne zvolia, tým jednoduchšie bude organizmus priestor vnímať a viac sa sústredí na spánok.

Najčastejšie sa na dekoráciu spálne preto vyberajú pastelové odtiene, ktoré prispievajú k relaxácii a pokoju. Samozrejme, ak túžite po niečom zmyselnejšom a výraznejšom, môžete si spálňu pokojne oživiť nielen originálnymi farbami, ale aj textúrami, ku ktorým potom už len stačí spolu s posteľou vybrať vhodný nočný stolík. Aj tento nezameniteľný kus nábytku robí vašu spálňu nielen útulnou, ale aj pohodlnejšou.

Minimum doplnkov

Spánok je proces, počas ktorého je veľmi dôležitý pokoj a ticho. Akékoľvek rušivé elementy môžu jeho kvalitu negatívne ovplyvniť. Ak sa tomu chcete vyhnúť a hľadáte aj vo vašej spálni nebeský pokoj, nie je vôbec potrebné zahlcovať ju množstvom nezmyselných predmetov. To platí tak pre nábytok, ako aj malé detaily vo forme figúrok, váz, fotografií a iných krásnych vecí.

Nezabudnite tiež neustále udržiavať poriadok, v čom vám určite veľmi dobre pomôže priestranná vstavaná skriňa alebo šatník.

Tlmené osvetlenie

Bez ohľadu na to, aký elegantný a krásny je luster vo vašej spálni, bez pomoci ďalších svetelných zdrojov nebudete schopní vytvoriť požadovanú útulnosť. Je preto viac než nutné postarať sa aj o jemné tlmené osvetlenie, ktoré by zároveň malo byť v určitom objeme a úrovniach.

Pomôžu vám s tým stropné bodové LED žiarivky, nástenné modely alebo krásna lampička, ktorá bude zároveň aj originálnou dekoráciou a doplnkom spomínaného nočného stolíka.

Zdroj: Dean Drobot/Shutterstock.com

Prírodné materiály

Prírodné drevo je materiál, ktorého prítomnosť určite dodá vašej spálni teplo a pohodlie. Nezáleží na tom, či to bude celá stena, guľatina pri krbe, kusy nábytku alebo nejaké drobné doplnky. V každom prípade v miestnosti vznikne vďaka prírodným materiálom útulná a domáca atmosféra. Navyše bude v ich pozadí luxusná biela posteľná bielizeň pôsobiť ešte viac sviežo a čisto.

Kvalitná posteľná bielizeň

Keď už sme pri tej bielizni, stojí za zmienku, že aj jej kvalita môže naše pohodlie v spálni a pri spánku ovplyvniť. Naše telo je predsa vybavené veľmi citlivými senzormi, sofistikovane zabudovanými v pokožke, takže aj ten najmenší dotyk môže spôsobiť rozrušenie.

A nakoľko tretinu života trávime v posteli, rozhodne sa pri nákupe týchto doplnkov neoplatí šetriť. Bielizeň s vyšším obsahom bavlny je v tomto smere ideálna. Potom bude váš spánok úplný a spálňa sa stane ešte jemnejšou a príjemnejšou.

 Ako dlho by ste mali spať?

Trvanie spánku závisí od mnohých faktorov, najviac však od veku. Čím je človek mladší, tým viac by si ho mal dopriať, o čom vás presvedčia aj nasledujúce čísla, ktoré hovoria, že osoby vo veku:

  • od 6 do 15 rokov by mali spať 9-11 hodín;
  • od 14 do 17 rokov - 8-10 hodín;
  • od 18 do 64 rokov - 7-9 hodín;
  • vo veku od 65 rokov a viac – si vyžaduje telo pravidelný spánok v intervale 7-8 hodín.

Každý organizmus je ale individuálny a na správny spánok môžete potrebovať viac alebo naopak menej hodín. Počúvajte preto svoje telo, definujte svoju normu, pomôžte si našimi tipmi na zariadenie spálne a uvidíte, že váš odpočinok bude dokonalý a bez vedľajších negatívnych účinkov.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie