BEDEKER CESTOVATEĽA - Uzbekistan 3. časť: Buchara, jedno z najväčších obchodných centier na Hodvábnej ceste

19.7.2021

Zdroj: J. G.

Páčil sa vám článok?

V meste Buchara čakala na čitateľa Bratislavských novín, ktorý aktuálne prechádza Uzbekistanom, fascinujúca rozprávková architektúra, tyrkysové kupoly, tisíce obkladačieka všadeprítomná história. Zažili tradičný hammam v stredovekom dome a pochutili si na tradičnom jedle Manti. Prinášame vám tretiu časť cestopisu.

Do uzbeckého mestečka Buchara vyrazila dovolenkujúca posádka skoro ráno, pretože ju čakal najdlhší a najnáročnejší presun z mestečka Chiva. Počas jazdy dlhý čas nezazreli ani auto, avšak o chvíľu stretli aj 10 kamiónov za sebou, čo vytváralo zaujímavý kontrast.

"Každý tu jazdí tak, aké má auto a kadiaľ je menej rozbitá cesta. Bežne kľučkujeme z ľavej strany na pravú, niekedy aj do protismeru, keď sú tam menšie jamy, " pokračuje svoje rozprávanie bratislavský cestovateľ. Nechať sa unášať atmosférou je ľahšie, ako by si človek vedel predstaviť. Teplota vonku však atakuje 50 stupňov Celzia.

Zdroj:

Zdroj: Archív J. G.

Zdroj: archív bn

Zdroj: Archív J. G.

Zdroj: Archív J. G.

​Úroveň vozidiel v uliciach je rozmanitá

"Asi po troch hodinách našej jazdy zastavujeme na prvej zastávke, mal by to byť niečo ako nás motorest, avšak nevyzeralo to tak. Život tu zastal desaťročia, radšej som ani nenavštívil WC," skonštatoval cestovateľ.

Aj policajti potrebujú odpočinok, odparkovali vzadu v tieni. Na streche majú inštalovaný radar. Cesta do cieľa trvala 8 hodín, cesty boli miestami podľa neho vážne až "šialené".

Zdroj: archív J.G.

​"Konečne sme po 8 hodinách dorazili do hotela v centre mesta na starú židovskú ulicu, z autobusu sme vláčili kufre, prišli nám aj pomôcť," opisuje svoje zážitky cestovateľ. "Dostali sme hodinku voľna na oddych, aby sme načerpali sily na krátku prehliadku večernej Buchary a tešil som sa konečne na teplú večeru. Taký som hladný, že jedlo nestíham veľmi fotiť," povedal.

Zdroj: J. G.

Ulička s hotelom. Zvonku vyzeral nenápadne. 

Zdroj: J. G.

Toto sa ukrývalo za ošarpanými stenami hotela. ​Nášmu čitateľovi sa ušiel kráľovský apartmán. 

Zdroj: J. G.

Ubytovanie. 

Zdroj: J. G.

​Kúpeľňa na hotelovej izbe. 

Zdroj: J. G.

​Nádvorie hotela. 

O 22-hej mali večierku, ráno ich čakala celodenná prehliadka mesta. Hneď ráno prvá zastávka mimo oficiálny program viedla do miestneho zábavného parku.

Zdroj: J. G.

​Miestny lunapark. 

"Odtiaľ sme šli do starého mesta, na ulici ich privítali tradiční remeselníci, ktorí vyrábajú ba až kúzlia rôzne výrobky," pokračuje v rozprávaní.

Zdroj: Archív J.G.

Zdroj: Archív J. G.

​Remeselníci v Buchare. 

"Teplota vonku presahuje 50 stupňov, najvyšší čas ísť na obed. Ochutnali sme jedno z tradičných uzbeckých jedál - cestoviny Manti. Sú plnené hovädzím alebo jahňacím mäsom, cibuľou s ​​čiernym korením. Mnoho miest však ponúka aj rôzne iné náplne, zemiakové, kuracie či sezónne," povedal a dodal, že tak, ako bolo výborné jedlo, bola výnimočná aj reštaurácia, keďže im ponúkla nádherný výhľad na historickú časť mesta.

Zdroj: Archív J. G.

Tradičné uzbecké "Manti"

Zdroj: Archív J.G.

​Miestna reštaurácia

Zdroj: Archív J. G.

​Takýto výhľad ponúkla miestna reštaurácia

Navštívili aj stredoveký kúpeľný komplex hammam. Bol postavený v 16. storočí a stal sa neoddeliteľnou súčasťou kultúrnej a architektonickej panorámy mesta. Návšteva kúpeľov bola obľúbenou voľnočasovou aktivitou ľudí vo všetkých mestách v Strednej Ázii i mimo nej. Dnes sú v Buchare dva staré zachované kúpeľné domy v dobrom stave.

Zdroj: Archív J. G.

Kúpele ​hammam bozori kord

Zdroj: Archív J.G.

Zdroj: Archív J. G.

Zdroj: Archív J. G.

Tradičné kúpele hammam pre mužov. 

Uličky pôsobia ako zo stredoveku, všade možno vidieť pálenú tehlu, dlaždice, židovskú štvrť so synagógou, minarety. Obchodníci predávajú striebro, koberce, pravé mesto z Hodvábnej cesty. "A tá história tu dýcha na každom kroku, všade," priblížil ďalšiu časť svojho výletu.

Zdroj: J. G.

​Synagóga v Buchare. 

Zdroj: Archív J. G.

​Buchara - medresa Mir-i Arab na námestí Poj Kajlon

Zdroj: Archív J. G.

História na vás dýcha na každom kroku, na foto mauzóleum Samanidov

Zdroj: Archív J. G.

Íván mešity Bolo-chauz

Zdroj: archív J.G.

Zdroj: archív J.G.
Zdroj: archív J.G.

Mestečko Buchara. Dejiny mesta siahajú ďaleko do praveku, kedy tu stála oáza, na mieste ktorej bolo v roku 500 pred Kr. založené mesto.

​​Svetoznáme sú nezničiteľné bucharské nože vyrobené z damaškovej ocele, tradícia výroby ide z otca na syna. "Jeden aj s vygravírovaným menom som si kúpil, nemohol som odolať," konštatoval.

Zdroj: Archív J. G.

​Nožiarstvo. 

Zdroj: archív J.G.

Zdroj: archív J.G.

Zdroj: J. G.

​Na nôž vám vygravírujú meno. 

S pomocou miestneho sprievodcu vypátrali človeka, ktorý má staré ruské vojenské rekvizity. "Kým ostatní šli naspäť na hotel, ja som sa za ním vybral peši do mesta. Sprievodca mi napísal do navigácie cieľ v meste, kde ho nájdem, a išiel som," povedal a dodal, že po celodennej túre má aj telefón dosť, ukazoval len 5 % batérie. Vypol si teda aplikácie aj navigáciu a navigoval  sa len podľa printscreenu obrazovky.

"Oplatilo sa, po 20 minútach hľadania som ho našiel, zobral ma dozadu do opusteného nádvoria, možno som sa aj trochu bál," pokračuje s tým, že mu povedal, že má čakať. Onedlho sa vrátil aj so 4 tankistickými čiapkami. Čiapku, ktorú si vybral, však na prvý raz nesadla. To však pre obchodníka nebol problém, po krátkej úprave sadla ako uliata. "Po zaplatení som šiel na hotel, cestu som si už celkom zapamätal, obchodníci, okolo ktorých som predtým prešiel, ma už z diaľky zdravili," vysvetlil.

Zdroj: Archív J.G.

​Vojenská čiapka po úprave sadla ako uliata. 

Na konci pobytu v mestečku dostali ako bonus od majiteľa hotela pozvánku do nočného klubu, ktorý je podľa jeho slov široko-ďaleko jediný svojho druhu. "Samozrejme, nám dali so sebou dvoch ochránkárov, keby náhodou..Vstupné sme neplatili, náš doprovod každého poznal," povedal s tým, že v klube záver dňa ukončili spoločne miestnou uzbeckou vodkou. "Čašníčka sa nás opýtala, či nechceme pol fľašky, asi aby sme jej ušetrili prácu," smial sa cestovateľ. 

Zdroj: Archív J.G.

​Nočný klub ma výstižný názov. 

Po zaplatení odchádzajú na hotel. Ráno posádku čaká 5-hodinový presun do posledného miesta uzbeckého výletu a to mesta Samarkand.

(nc)

Páčil sa vám článok?