Eurovea City prinesie nové športoviská a ihriská na nábrežie Dunaja

5.3.2021

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Moderné mestá dnes ponúkajú viac ako len príjemné bývanie, verejnú dopravu a moderné služby. Ku kvalite života obyvateľov prispievajú aj upravené verejné priestranstvá, kultúrne a spoločenské zariadenia, parky aj promenády. To všetko, spolu s pestrou ponukou možností na aktívny život naprieč všetkými generáciami, dáva mestu ľudský a prívetivý charakter.

Obyvatelia aj návštevníci hlavného mesta potrebujú miesto pre oddych a relax, rovnako však aj možnosti pre pravidelný pohyb či aktívny šport. Vznikajúca moderná štvrť Eurovea City sa už čoskoro stane srdcom nového centra Bratislavy a spolu s rozšírením nákupného centra a prvým slovenským mrakodrapom prinesie predĺženie obľúbenej dunajskej promenády a tiež  športovo-relaxačnú funkciu v podobe nového Aktivity parku. V súčasnosti nevyužitý a zanedbaný priestor pod mostom Apollo by sa už čoskoro mohol premeniť na vyhľadávané miesto všetkých aktívnych ľudí a rozšíriť funkcie nábrežia.

Živý priestor pod mostom

Dunajská promenáda, ktorá sa začína pri Karloveskom ramene, sa tak predĺži a ukončí ju jedinečná športovo-relaxačná zóna. Jej najväčším benefitom bude pestrosť vo všetkých smeroch. Bude určená pre rôzne vekové kategórie, bude tu zastúpené naozaj široké spektrum rôznych športových aktivít a budú sa tu môcť realizovať aktívni športovci, ale aj začiatočníci či príležitostní nadšenci. Moderné a bezpečné preliezačky si obľúbia menšie deti, tie staršie si môžu vyskúšať napríklad skatepark a pre ostatných tu budú aj rôzne ihriská na obľúbené loptové hry. Aktivity park pod mostom Apollo bude jednoducho určený pre všetkých, pre ktorých je pohyb súčasťou života.

Koncept Aktivity parku, rovnako ako všetky novovznikajúce verejné priestory Eurovea City, navrhla svetoznáma architektka a urbanistka Beth Galí. Pod most Apollo a do jeho bezprostredného okolia umiestnila práve aktívnu časť celého nábrežia. Nielen pre vynikajúce „prirodzené“ zastrešenie konštrukciou mosta v prípade horúceho alebo naopak daždivého počasia, ale aj pre zaujímavo členený priestor, ktorý si po rekonštrukcii jeho užívatelia určite obľúbia. Viac ako 1 500 štvorcových metrov športových plôch a 4 700 štvorcových metrov zelene poskytne dostatok kvalitných možností pre aktívne trávenie voľného času alebo pre príjemný oddych.

Aktivity pre všetkých

Priestor Aktivity parku bude rozdelený na zóny tak, aby sa každý mohol venovať svojej obľúbenej aktivite a mal na to vytvorené podmienky aj dostatok priestoru. Absolútnou prioritou pri navrhovaní celého konceptu bola bezpečnosť, preto sú aktivity v jednotlivých zónach rozdelené podľa veku.
Predškoláci aj menší školáci nájdu na dizajnovom detskom ihrisku, oddelenom od ostatných zón živými plotmi, množstvo preliezačiek, šmýkačiek, hojdačiek a veselých herných zostáv, ktoré ich nielen zabavia, ale aj precvičia celé telo.

Mladá generácia získa originálny priestor nového skateparku, kde bude na rozsiahlej spevnenej ploche umiestnených niekoľko špeciálnych rámp, U-rampa a ďalšie unikátne prvky a prekážky. Skateboardisti, jazdci na korčuliach, kolobežkách alebo BMX bicykloch, či už začiatočníci alebo profíci, si tu príde určite na svoje. K tomu bude k dispozícii ihrisko na minifutbal, streetbal alebo aj stolný tenis, kde sa môžu pri priateľskom zápase stretnúť aj rôzne generácie a zmerať si obratnosť, kondíciu a strategické myslenie. Chýbať nebude workoutové ihrisko určené pre všetkých vyznávačov silového tréningu, ktorí hľadajú alternatívu k tradičným fitness centrám a uprednostňujú pohyb vonku. Pomocou špeciálnych posilňovacích strojov a zostáv si tu môžu zacvičiť kalisteniku, teda cvičenie s vlastnou hmotnosťou, aj naši seniori.

Okrem ďalších obľúbených aktivít, akou je napríklad beh dunajskou promenádou a bratislavskými mostami, je tou najprirodzenejšou pohybovou aktivitou chôdza. Vychutnať si predĺženú dunajskú promenádu, ktorá bude od priestorov Aktivity parku plynule pokračovať až do Karlovej Vsi, môže naozaj každý. Lemuje ju totiž dostatok lavičiek a odpočinkových miest, vrátanie príjemných kaviarní a reštaurácií, kde sa môžete zrelaxovať a stretnúť s priateľmi či známymi.

Zdroj: Shutterstock

Premeny k lepšiemu

Projekt Aktivity parku je inšpirovaný svetovými metropolami. Viaceré mestá vo svete využili podmostia práve na vybudovanie športovísk pre svojich obyvateľov. V Toronte menia takmer dvojkilometrový priestor pod mestskou diaľnicou na verejný priestor s multifunkčným využitím. V  Kazani zas vznikol jeden z najväčších športových parkov v Rusku s rozlohou takmer dva hektáre. V Belfaste postavili v priestoroch podmostia prvý skatepark v Severnom Írsku. Zanedbaný a nevyužitý priestor sa tak stal vyhľadávaným miestom a podporuje aktívny pohyb a zdravý životný štýl obyvateľov. Aktivity park v Eurovea City prinesie obyvateľom a návštevníkom Bratislavy ďalšie voľnočasové možnosti v atraktívnom prostredí priamo pri Dunaji a opäť tak priblíži hlavné mesto svetovým metropolám.

Páči sa vám nápad Aktivity parku v nevyužitom priestore pod mostom Apollo? Podporte ho a pomôžte nám projekt ešte vylepšiť. Napíšte nám na aktivitypark@euroveacity.sk, aká aktivita či špeciálny prvok by tam určite nemal chýbať. Tešíme sa na Vaše tipy a veríme, že už čoskoro prinesieme ďalšie informácie o pripravovanom Aktivity parku v Eurovea City.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah

Páčil sa vám článok?