Krajský súd zrušil verdikt v nekonečnej kauze Gemerský mlyn

22.2.2021
0

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Kauzou Gemerský mlyn sa bude opätovne zaoberať Okresný súd (OS) Bratislava II. O zrušení rozsudku OS Bratislava II z januára 2019 rozhodol Krajský súd v Bratislave (KS) na svojom neverejnom zasadnutí. Informoval o tom hovorca KS Pavol Adamčiak.

"KS v Bratislave na neverejnom zasadnutí rozhodol o zrušení rozsudku súdu prvého stupňa a vrátení veci na OS Bratislava II na opätovné prejednanie a rozhodnutie, a to pre potrebu doplnenia a vykonania ďalších dôkazov. V prípade, že nové rozhodnutie súdu prvého stupňa bude napadnuté odvolaním zo strany prokurátora alebo obžalovaných, KS bude v uvedenej veci opätovne rozhodovať," objasnil Adamčiak.

OS Bratislava II uznal v kauze 31. januára 2019 Jozefa V. a Ľubomíra N. - niekdajších členov Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) vinnými z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Zhodne ich odsúdil na 12 rokov. Vina bola podľa súdu obžalovaným preukázateľne dokázaná, keď svojím podpisom spôsobili SR škodu vyššieho rozsahu. Obhajca i dvojica podali odvolanie. Obžalovaní by mali zároveň uhradiť aj spôsobenú škodu vo výške viac ako 4,7 milióna eur.

Podľa obžaloby mali byť zodpovední za to, že FNM v rámci mimosúdnej dohody neoprávnene vyplatil spoločnosti Gemerský mlyn viac ako 4,7 milióna eur. Obžalovaní podpísali dohodu o mimosúdnom vyrovnaní. Podľa prokurátora nie je zrejmé, prečo sa akceptovalo mimosúdne vyrovnanie, keď FNM predchádzajúci spor na odvolacom KS v Bratislave vyhral.

Jozef V. pripomenul, že výkonný výbor bol plne pod kontrolou strany Smer-SD. Väčšia časť finančných prostriedkov z predmetnej sumy z FNM skončila na účte konateľa spoločnosti, maďarského občana Zoltána H. vo Švajčiarsku.

Gemerský mlyn sprivatizovali najskôr dve osoby v roku 1992 a v tom istom roku FNM odstúpil od zmluvy. Následne v roku 1995 dvaja spomínaní majitelia zažalovali FNM za to, že im nevyplatil ich peniaze. Súd však dal v júni roku 2010 za pravdu FNM. Spoločnosť Gemerský mlyn potom zaslala návrh na mimosúdnu dohodu a FNM postupne na ňu, napriek rozhodnutiu KS v Bratislave a odmietavému názoru právneho zástupcu, pristúpil.

(TASR)

Páčil sa vám článok?