Zima nie je dôvod na to, aby ste sa vzdali svojho auta

20.1.2021

Zdroj: S_Photo/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Ochladenie, mráz a silnejší vietor nie sú jediné prejavy zimného počasia, ktoré aktuálne u nás vládne. Veľkou súčasťou zimnej krajiny je aj sneh, ktorého sme sa už konečne dočkali. Jazda autom na zasnežených cestách je ale úplne iná ako tá v lete a má to svoje dôvody. Klzká vozovka a snehové záveje vás môžu na ceste do práce alebo obchodu veľmi nepríjemne zaskočiť.

Takéto a ďalšie iné podmienky potom vodičom na cestách „diktujú“ vlastné podmienky plné množstva obmedzení. Pokiaľ ale svoje auto včas na všetko pripravíte, určite získate pred prvou nádielkou snehu veľmi dobrý náskok, väčší pocit bezpečia a pohodlia. 

A aj keď ste možno skúsení vodič, pri jazde v zime vás prax za volantom nemusí vždy zachrániť. Naše odporúčania ale áno.

Stačí prekontrolovať a zapnúť svetlomety

Podľa zákona je využívanie svetlometov auta povinné aj za toho najjasnejšieho počasia. V zime má však využívanie osvetlenia auta oveľa väčší význam. Viditeľnosť a z toho vyplývajúce podmienky na vozovke sú často zhoršené, deň je kratší a množstvo denného svetla menšie. Ak začne snežiť alebo husto padať trvalý dážď, môže byť viditeľnosť nulová a vaša bezpečnosť v aute ohrozená.

Pred každou cestou preto skontrolujte svetlá, utrite ich a samozrejme nezabudnite zapnúť - tak si vás potom určite každý na vozovke všimne a vyhnete sa kolízii. Nezabudnite pritom ani na dostatočne dobré LED osvetlenie ŠPZ.

Namiesto výmeny vyskúšajte repas motora

Auto sa skladá z viac ako 6000 rôznych súčiastok a k jednej z tých najdôležitejších patrí samozrejme motor. Nielenže dodáva autu potrebný pohon, ale uvádza do funkčnosti aj ďalšie iné nevyhnutné systémy.

Nedostatočná údržba auta a často aj zlé jazdné vlastnosti šoférov sa však veľmi rýchlo na zlyhaní celého tohto systému podpíšu v podobe jeho zablokovania. Samozrejme, všetko sa dá vyriešiť a opraviť. Výmena motora je však nielen časovo, ale aj finančne náročná. Profesionálnym repasom motora však môžete ušetriť v oboch smeroch. Stačí si vybrať toho najlepšieho profesionála.

Zdroj: SergeyKlopotov/Shutterstock.com

Získajte pred prvou nádielkou snehu náskok

Vonkajšie podmienky v zime sú ideálne, vyhovujúce a príjemné často len pre lyžiarov na svahoch alebo malé deti, ktoré sa môžu konečne naplno vyšantiť.  Motoristi s ním až tak príjemné skúsenosti a prax nemajú. Akokoľvek sa budete snažiť, sneh, vlhkosť, voda, prach a nečistoty ohrozia nielen kapotu, ale aj interiér vozidla.

Poškodenie v podobe korózie a vzniku plesní môže mať ale katastrofálne následky. A všetci veľmi dobre vieme, že automobil nie je žiadna lacná záležitosť. Preto je vhodné ho pred príchodom prvej snehovej nádielky dobré ochrániť aj v podobe odolných gumených rohoží.

Vďaka svojmu univerzálnemu materiálovému zloženiu, pevnosti a dokonalému tvaru, ktorý sa prispôsobí každému typu vozidla, tak získate do interiéru tú najlepšiu ochranu.

Ako vidíte, ani v tejto oblasti sa neoplatí nič podceniť, pretože zima vás môže potom nemilo na ceste zastihnúť a prekvapiť. Tak sa tomu včas vyhnite a príjemnú cestu bez prekážok si užite.

​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie