Skúsený veterinár Lukáš Kalamen: Aké najčastejšie chyby robia majitelia domácich miláčikov?

12.1.2021

Zdroj: Spektravet

Páčil sa vám článok?

O tom, čo najviac dnes trápi domácich miláčikov a ich majiteľov, ale aj o tom, že trendy sa nevyhýbajú ani v starostlivosti o zvieratá, v rozhovore porozprával uznávaný odborník – MvDr. Lukáš Kalamen.

Ambulancia SpektraVet v bratislavskom Ružinove je súčasťou združenia spolupracujúcich bratislavských veterinárnych kliník. Tento rok oslavuje už svoje druhé výročie a viac ako 10 000 ošetrených pacientov a spokojných zákazníkov.

Zdroj: Spektravet

Choroba si nevyberá a aj zvieratá zvyknú mať akútne problémy či rôzne úrazy. Ako je to s dostupnosťou vašich služieb v takýchto urgentných stavoch?

Veľmi si zakladáme na komplexnosti našich služieb. Sme združenie kliník, ktoré úzko spolupracujú a v rámci tejto spolupráce sme dostupní 24/7. Každý lekár je odborník na inú oblasť a navzájom sa poznáme a komunikujeme. Pacientov si vieme navzájom referovať, objednať a v prípade naozaj akútneho stavu máme k dispozícii úplne novú kliniku s pohotovosťou v Rači, ktorá je dostupná nonstop. Každý veterinárny lekár má svoju službu a vtedy je na telefóne kedykoľvek je to potrebné. Je jedno, či zavoláte na číslo našej kliniky SpektraVet tu v Ružinove, alebo priamo na pohotovosť. Budete presmerovaní tam, kam práve potrebujete.

Aké zvieratá sú u vás v ambulancii SpektraVet v najväčšom zastúpení, keďže klinika sídli v hlavnom meste uprostred rušného sídliska?

Najčastejšie sú to psy a mačky, no mačky začínajú štatisticky dobiehať psov. Bude to zrejme tým, že pes vyžaduje naozaj intenzívnejšiu starostlivosť a mačka je samostatnejšia. Dokáže prežiť celý život v byte bez toho, aby musela ísť von. To sa so psíkmi nedá, takže mačka začína byť pre mnohých časovo menej flexibilných ľudí výhodnejším spoločníkom.

Čo zvieratá trápi v poslednej dobe, menia sa aj ich zdravotné problémy v čase? Napríklad aj zvieratá už bežne trpia na nádory a rôzne formy rakoviny... Stretávate sa s tým často?

Nádorov je naozaj čím ďalej tým viac. Čoraz viac psov v mladšom či strednom veku má nádory. Keď som začínal pred niekoľkými rokmi, týchto diagnóz nebolo tak veľa. Na druhej strane ľudia sú disciplinovanejší a venujú zvieratám viac pozornosti, takže veľa prípadov je podchytených relatívne včas. A potom - ľudia kŕmia zvieratá aj tým, čím nemajú a veľmi im tým môžu uškodiť, takže medzi ďalšie veľmi bežné problémy patria aj tráviace ťažkosti. Treťou výrazne zastúpenou oblasťou sú kožné ochorenia, ktoré často súvisia s prešľachtením a genetikou.

V čom robia ľudia, pokiaľ ide o kŕmenie psov či mačiek, najčastejšie chyby a možno o tom ani nevedia?

Chyba je dávať zvieraťu všetko, čo je „od stola“. Pečivo je absolútne nevhodné – pretože je tam lepok. Obilniny nie sú pre psy a mačky vhodné vôbec. Ryža je ešte v poriadku. Mastné, slané a korenené jedlá sú tiež nevhodné. Takže aj zvyšky z obeda, pečené mäso, šunka a údeniny všeobecne, by mohli z dlhodobého hľadiska psíkovi uškodiť. Je to samozrejme veľmi individuálne – závisí od veku, kondície a plemena psa, aké granule sú pre neho vhodné. Takže ak pes dostane z mäsa či granúl hnačku, niečo nie je v poriadku. Krmivo by sa tiež nemalo meniť nárazovo, ale postupne –nové krmivo začať primiešavať v menších dávkach do pôvodného. Je toho naozaj veľa, ale myslím si, že ako veterinárny lekár sa snažím ku každému psíkovi pristupovať individuálne a ak je majiteľ rozumný, tak si dokáže všetko odsledovať. Potom vieme spoločne všetko konzultovať a pristupovať k zvieratku zodpovedne, o čo sa naozaj v praxi snažíme aj s mojou kolegyňou každý deň. Rovnako postupujeme aj pri vyšetreniach, kde už nestačí len pacienta vidieť, ale treba ho poriadne – aj preventívne – vyšetriť.

Aké vyšetrenia v rámci preventívnej prehliadky zvyknete robiť a ako často je vhodné takúto prehliadku absolvovať?

Tak ako u človeka, aj zvieratám zvykneme brať preventívne krv a vyšetrovať ju, aby sme vedeli, v akom stave zviera je. V určitom veku by sa mala krv zobrať preventívne automaticky – čo je povedzme vek 6-7 rokov. Veľmi často sa ukáže, že je problém s obličkami, pankreasom a podobne, na čo by sme bez takéhoto vyšetrenia neprišli. Alebo prišli, ale neskoro.

Dnes sú pes či mačka členom rodiny, máte skúsenosť, že ľudia pristupujú aj k ich starostlivosti zodpovednejšie a sú ochotní mať aj vyššie výdavky na ich starostlivosť?

Presne tak. Na Slovensku to ešte nie je také dramatické z pohľadu financií. Sú krajiny, kde je mať psa luxus – napríklad v Švédsku, Nórsku, Fínsku...  Zdravotná starostlivosť je nákladná, ale je to trend doby. U nás je táto starostlivosť ešte v norme. Aj naša klinika SpektraVet je cenovo dostupná. No všeobecne - keď psík dostane vážne ochorenie a čaká ho operácia, je to vždy väčší náklad. Ľudia dnes však naozaj robia všetko preto, aby svojich domácich miláčikov zachránili a sú ochotní investovať aj do takýchto väčších zákrokov.

Aj keď veterinárny lekár dokáže zastrešiť každú oblasť, predsa aj tu existujú rôzne špecializácie. Aká je tá vaša?

Robíme takmer všetko od strihania pazúrikov po operácie. Ale ja sa špecializujem na chirurgiu. Psy a najmä šteniatka sú experti na to, že vedia hocičo pojesť a veľmi často je potrebné potom tieto „dobroty“ z nich povyberať.

Čo najkurióznejšie ste ako chirurg vyberali psíkom zo žalúdka?

Štandardne hračky, kamene, loptičky... Ale najviac ma prekvapili dámske silonky v črevách. Ľudia musia dávať veľký pozor, ak majú doma takéhoto fajnšmekra a je lepšie, keď majú psíky vonku košík.

Zdroj: Spektravet

Ako „korona“ situácia ovplyvnila vašu prácu, mali ste podozrenie na toto ochorenie u niektorého z vašich pacientov?

Klienti sa na to často pýtajú a dokonca robievame testy na psí koronavírus, ktorý je v podstate bežný a existuje už dlho. Spôsobuje napríklad hnačky. Ale s koronavírusom, ktorý zasahuje pľúca, nemá nič spoločné a takéto testy pre zvieratá na Slovensku zatiaľ nemáme. A hoci sa traduje, že psy ani mačky by nemali ochorieť, zo zahraničia prichádzajú informácie, že psy aj mačky ochoreli aj na túto formu nového koronavírusu. U nás som sa zatiaľ s takýmto prípadom nestretol.

Existujú v starostlivosti o zvieratá niečo ako „trendy“, ktoré ovplyvňujú aj vašu prácu?

Určite, napríklad aj kliniky pre zvieratá smerujú k tomu, že okrem bežných služieb poskytujú aj komfort pre majiteľov zvierat. Náš koncept je podobný, majitelia môžu okrem kvalitnej veterinárnej starostlivosti a profesionálneho prístupu využiť aj služby salónu pre zvieratá. Ten náš sa volá Veselá Labka. A potom sú to napríklad trendy v stravovaní zvierat. Niektorí majitelia napríklad nesúhlasia s kŕmením psíkov či mačiek iba granulami. A tak im doprajú kvalitné, bio surové mäso a surovú zeleninu v mrazenej forme. Tento druh krmiva sa volá BARF (skratka z anglického výrazu Bones And Raw Food) a záujem o neho začína byť rozšírený u majiteľov psov a mačiek. My im tiež vieme poradiť, pretože máme svojho „barfistu“, ktorý vie zabezpečiť takúto stravu na mieru. No a potom je to niečo, čo možno príde na prvé počutie absurdné, ale psíkom by sa mali čistiť zuby. Odmalička si na to dokážu zvyknúť a veľmi im to pomôže predchádzať rôznym problémom s kazením a vypadávaním zubov. Množstvo zákrokov je práve o odstraňovaní zubného kameňa v narkóze, čomu sa dá takouto priebežnou, každodennou starostlivosťou predísť.

Tak ako existujú ľudia, s ktorými je nám viac alebo menej príjemne, majú aj zvieratá rôzne povahy, ktoré sú vám viac alebo menej sympatické?

Určite (smiech). Sú psy, ktorým z očiek ide také dobro. A potom sú psíky, ktoré dosť zametajú so svojimi majiteľmi a tí sú bohužiaľ veľmi nedisciplinovaní. Aj to môže mať vplyv na zdravie psa. Napríklad ak je pes chorý a nechce zožrať lieky, majiteľ mu ich radšej nepodá... Alebo dostanú po operácii, povedzme po kastrácii, golier a psíkovi sa to nepáči. Majiteľ mu ho „radšej“ dá dole a zviera si ranu rozškrabe a musíme ho operovať znova. A takéto správanie môže mať vážny dopad aj na zdravie zvieracieho pacienta. Disciplína zo strany majiteľa je teda veľmi dôležitá.

Priestory a moderné vybavenie veterinárnej ambulancia Spektravet v bratislavskom Ružinove:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie