Záleský maják napadli dobrovoľníci a zveľadili ho

23.8.2017

Zdroj: amic

Páčil sa vám článok?

(pr) Obľúbené rekreačné miesto neďaleko hlavného mesta - Záleský maják v obci Zálesie - dostalo novú tvár. Oddychová zóna v prírode, pri Malom Dunaji, bola v minulosti nepeknou skládkou odpadu.

Pred časom sa však miestni dobrovoľníci z občianskeho združenia Naše Zálesíčko, pivo Kelt a Nadácia Ekopolis spojili, aby toto miesto skrášlili. Výsledkom ich spoločnej aktivity v rámci projektu Kelt pomáha prírode je zveľadená, čistá lokalita vhodná pre chvíle odpočinku a zábavy.

Obyvatelia Zálesia ale aj cyklisti z okolia využívajú Záleský prístav ako miesto svojho oddychu. Voľný čas tu trávia s veľkou obľubou. Taktiež je pravidelnou zastávkou vodákov splavujúcich rieku Malý Dunaj. Medzi častých návštevníkov patria aj rodiny s deťmi či partie priateľov, ktorí tu radi opekajú a relaxujú pri ohnisku.

Na nedávnej letnej brigáde sa podieľalo mnoho dobrovoľníkov, ktorí sa do práce pustili so skutočnou vervou. Všetci so spoločným ušľachtilým úmyslom zveľadiť toto okolie. Išlo o domácich obyvateľov, ktorým je dobrovoľnícka práca blízka, rovnako ako súdržnosť tímu, s akou pracovali. Zo spoločnej práce vyplynulo skutočné nadšenie, že sa mohli podieľať na dobrej užitočnej veci, ktorá je prínosom v podobe skrášleného regiónu. Miesto, v ktorom všetci žijú a pracujú sa stalo lepším, krajším a omnoho prospešnejším. „Do brigády v Zálesí sa zapojilo veľa dobrovoľníkov, ktorí prišli so skutočným nasadením skrášliť okolie svojej dediny. Na domácich bolo cítiť, že sú zohraná partia a že dobrovoľnícka práca im nie je cudzia. Sme veľmi radi, že sme so značkou Kelt mohli pomôcť dobrej veci, ktorá prispeje k zlepšeniu a skrášleniu regiónu, v ktorom my všetci pracujeme a žijeme,“ zhodnotila Andrea Malovcová, brand manažér značky Kelt.

S podporou dobrovoľníkov sa zo smetiska postupne stáva Prístav Zálesie na Malom Dunaji. Sobotná brigáda bola zhlukom príjemných chvíľ pre všetkých zúčastnených. Počasie bolo priaznivé, takže práca za takýchto podmienok išla naozaj s ľahkosťou. Popadané stromy a konáre z poslednej búrky vyčistili a porezali, potom sa s traktorom pustili do upravovania terénu pri zjazde do vody. Chlapi využili pri práci svoju silu, zavrtávali zemné vruty na budúce altánky a nežnejšia polovička aktérov - dievčatá hrabali smeti a lístie. Občianske združenie Naše Zálesíčko ocenilo ich úsilie a prejavilo ozajstnú vďačnosť.

Kelt pomáha prírode

Pre všetkých milovníkov ohnísk pripravil Kelt databázu verejne dostupných ohnísk a piknikových miest, ktorá je k dispozícii na stránke www.ohniska.sk. Tento rok spustila medzi konzumentmi najpredávanejšia pivná značka na Slovensku Kelt v spolupráci s Nadáciou Ekopolis pilotný ročník programu Kelt pomáha prírode. Cieľom organizátorov projektu je v spolupráci aj s miestnymi dobrovoľníckymi komunitami revitalizovať a čistiť ohniská, skrášľovať našu prírodu a okolie.

Rozhodnutie pivnej značky Kelt vyčistiť ohnisko a skrášliť celé okolie Záleského majáka vzniklo na základe hlasovania na Facebook stránke Slovenské ohniská. Do hlasovania v regióne Západné Slovensko sa zapojilo viac ako 2 000 ľudí. V hlasovaní napokon zvíťazilo Zálesie s 861 hlasmi, v ktorom brigáda úspešne prebehla. Hlavnými konkurentmi boli pre Zálesie ohniská v Zátoke pokoja pri rieke Váh v Trenčíne (770 hlasov) a nitriansky Hidepark (472 hlasov).

Fanúšikovia opekačiek a piknikov svojimi hlasmi podporili aj ohniská na východnom  Slovensku (Prešov) či strede našej krajiny (Zázrivá), kde brigády rovnako v priebehu leta úspešne prebehli. Z celkových 9 lokalít teda v hlasovaní fanúšikov Kelta a ohnísk vzišli tri víťazné ohniská, po jednom na východe, strede a západe krajiny.  

Páčil sa vám článok?